Ensaig de gramàtica cognitiva valenciana

14,95

En les últimes décades s’ha fet habitual sentir parlar de ‘gramàtica cognitiva’. Pero, ¿en qué consistix? Est estudi és doblement innovador en presentar, aplicats a la llengua valenciana, els conceptes bàsics d’est enfocament, casi inèdit en valencià i encara inusual en general.
Cada llengua plasma una visió del món i a partir de conceptes visuals l’autor intenta mostrar cóm opera el cervell d’un valenciaparlant quan gasta una determinada construcció. Descriure la llengua en térmens visuals no és un simple recurs didàctic, puix els estudis neurollingüístics mostren que l’ull humà està conectat a les zones del cervell que processen el llenguage: construïm la llengua visualment.
Des d’esta perspectiva i a través de diagrames, l’obra explica qüestions específiques del valencià, com ara per qué diu Un llamp ha mort a un home i no l’ha matat; per qué utilisa relatius com lo que o el qui, no normatius en català i castellà, respectivament; o cóm ha creat la forma composta en acabant per a una noció bàsica com la posterioritat.

1 persona està veent este llibre/revista

Descripció

Miquel Àngel Lledó Cardona

(Valéncia, 1974), Doctor Cum Laude en Filologia i en Menció Internacional per l’Universitat de Valéncia, afondà en la seua formació a través d’estàncies investigadores en diverses universitats europees i americanes.
Ya s’havia adinsat en l’estudi de la gramàtica valenciana des d’una perspectiva cognitiva en el seu discurs d’ingrés en la RACV sobre El pronom ne en la llengua valenciana, L’Oronella, 2021.
Els seus àmbits d’investigació inclouen, d’una banda, la Didàctica de Llengües Estrangeres (camp en el que destaca la seua recent edició de la Gramática contrastiva: métodos y perspectivas, EOI-Saïdia/UV, 2022).
D’una atra i, principalment, el valencià, abordat des de diferents ànguls: gramatical, com a redactor en cap de la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana; epistemològic i perceptiu (Fonaments científics de la Llengua Valenciana, 2009); sociollingüístic (“The Independent Standardization of Valencian”, Oxford University Press, 2011) o lexicogràfic (com a colaborador del Diccionari General).